Je ziet ze steeds vaker rondrijden in tuinen en gazons: robotmaaiers. Omdat dit voor velen nog een relatief nieuw product is, worden er nog vaak veel vragen gesteld over deze kleine grasmaaiers. In dit blog geven we antwoord op een aantal veelgestelde vragen.

Wat kost een robotmaaier?

De prijs van de robotmaaier varieert afhankelijk van het model en het merk tussen de 500 á 3000 euro. Ze zijn in elk geval een stuk duurder dan een reguliere grasmaaier. Over het algemeen is het zo dat des te groter het gazon waarvoor de robotmaaier is, des te duurder de robot zal zijn. Daarnaast kunnen de maairobots ook uitgerust zijn met extra snufjes, zoals een anti-diefstalsysteem. Hier betaal je over het algemeen ook meer voor.

Hoe werkt een maairobot?

In principe is deze eenvoudig in gebruik. Er wordt een omheining door middel van bedrading onder de grond geplaatst, met daaraan vast een laadstation. Dankzij de omheining heeft de robot een vaste plek in de tuin/gazon. Wanneer de accu bijna leeg is, gaat de machine automatisch terug naar het laadstation. Vervolgens kan deze weer opnieuw.

Is een maairobot makkelijk te bedienen?

Ze zijn zeker makkelijk te bedienen! Over het algemeen zit er altijd een goed leesbare gebruikshandleiding bij. Daarnaast zijn op de site van de leverancier over het algemeen bedieningsvideo’s te vinden.

Wat is beter: een normale grasmaaier of een robot grasmaaier?

Een robotmaaier maait je gazon over het algemeen willekeurig (met een reguliere grasmaaier maai je over het algemeen in banen). Dit is beter voor het gras! Daarnaast houd je door te kiezen voor een robot veel meer tijd over. Deze tijd kun je weer nuttig besteden aan zaken die jou echt interesseren!

Gebruikt een grasrobot veel stroom?

Dit valt reuze mee. Ze gebruiken erg weinig stroom! Per seizoen zal dit ongeveer tussen de 10 á 50 euro zijn (afhankelijk van de gazonsgrootte).

Zijn ze weersbestendig?

Vrijwel alle maairobots zijn weersbestendig. Dit betekent dat ze ook met regen en wind gewoon het gras kunnen maaien. Het is beter voor de maairobot om hem niet te laten maaien wanneer het gras nat is, aangezien de messen hierdoor sneller achteruit kunnen gaan (vanwege zand en grassnippers). Wanneer je een maairobot met regensensor aanschaft, zal de maairobot automatisch teruggaan naar het laadstation. Het laadstation kan ook weer uitgerust worden met een overkapping, waaronder zowel de robotmaaier als het laadstation beschermd zijn tegen alle weersomstandigheden.

maairobot

Welke moet ik kiezen?

Dit is afhankelijk van de grootte van het gazon en de maaifrequentie. Er zijn robotmaaiers voor kleine gazons (tot 200 m2), maar ook voor hele voetbalvelden of golfbanen. Wanneer je een erg groot gazon hebt, kun je ook overwegen om twee maairobots te laten rijden in plaats van één duurdere.

Ruimt de maairobot het gras automatisch op?

Kleine grasresten blijven op het gras liggen. Deze worden automatisch verteerd. Dit zorgt er weer voor dat de grond natuurlijke voedingsstoffen krijgt. Doordat het gras regelmatig gemaaid wordt, worden er per keer ook maar hele korte stukjes van het gras gemaaid.

Moet de maaier schoongemaakt worden?

Net als alle grasmaaiers moet ook een maairobot eens in de zoveel tijd schoongemaakt worden. Op deze manier ben je verzekerd van het beste maairesultaat! Het reinigen van je machine doe je niet met een hogedrukreiniger o.i.d., maar met een licht vochtige doek.

Hoe kan het dat mijn robotmaaier stukken overslaat?

Dit kan drie oorzaken hebben:

  1. De oppervlakte waarop je de grasrobot hebt neergezet kan te groot zijn, waardoor stukken overgeslagen worden;
  2. De robot is niet juist ingesteld;
  3. De accu van de maairobot is versleten, waardoor deze niet voldoende oplaadt.

Kan de maairobot in de winter buiten blijven?

Het is beter om de maairobot en het oplaadstation binnen te zetten in een droge, vorstvrije ruimte. Zorg ervoor dat je deze alvorens het opbergen wel goed schoonmaakt. Je kunt de begrenzingsdraad wel gewoon in de grond laten zitten.

Moet de begrenzingsdraad ingegraven worden?

Dit hoeft niet! Het draad kan ook met klemmen of de bijgeleverde haringen aan de grond vastgezet worden. Na een tijdje zal het gras hier overheen groeien, waardoor de draad haast niet meer te zien is. Wil je de draad toch ingraven? Doe dit dan op een diepte van vijf tot tien centimeter. Door het magnetisch veld wat het draad afgeeft, blijft de robotmaaier binnen het te maaien gebied.

Heeft een robotmaaier ook een jaarlijkse onderhoudsbeurt nodig?

Ja! Dit is echter heel eenvoudig. In de meeste gevallen kun je dit gewoon zelf doen. Hoe je dit voor jouw type maairobot het beste kunt doen, kun je over het algemeen vinden in de gebruikershandleiding. Het is in elk geval aan te raden om de machine te reinigen en de messen te slijpen of vervangen.

Meer informatie over maairobots? Op de site van Knopert vind je hier meer informatie over en kun je tevens een dealer localiseren om het product te kopen.