Kamperen met je eigen caravan of camper is duur. Dat weet iedereen. Daarom kiezen velen voor een tweedehands variant. Hier is een gigantische markt voor! Op Marktplaats kun je eenvoudig een tweedehands caravan aanschaffen en er zijn partijen die je caravan inkopen zodra je zelf bent klaar bent met kamperen. Bijvoorbeeld Caravan Centrum Emmen! Hier wordt de caravan weer opgeknapt als dit nodig is en vervolgens weer verkocht als tweedehands caravan. Maar waar moet je op letten wanneer je zelf een tweedehands caravan koopt? We geven hier een aantal handige tips!

Tip 1: bepaal wat voor jou belangrijk is

Voordat je gaat zoeken naar een tweedehands caravan of camper is het van belang om rekening te houden met je gezinssamenstelling en wat jullie belangrijk vinden aan een caravan of camper. Zet dit voor jezelf op een rijtje! Denk bijvoorbeeld na over de volgende vragen:

  • Hoeveel slaapplaatsen zijn er nodig? En hoeveel zitplaatsen?
  • Met welke gezinssamenstelling zul je gebruik maken van de caravan of camper?
  • Welk rijbewijs heb je? Heb je alleen een B-rijbewijs? Een camper besturen die zwaarder is dan 3500 kilogram is dan niet mogelijk. Hier heb je namelijk een C1-rijbewijs voor nodig.

Tip 2: let goed op de vochtinwerking

Je moet er toch niet aan denken dat je een caravan of camper hebt gekocht, hier hartstikke blij mee bent en dan ineens blijkt dat jouw aankoop last heeft van schimmel of houtrot. Toch kan het voorkomen dat je een exemplaar met vocht tussen de wanden aantreft.

Dit heeft als gevolg dat je een erg onaangename geur ruikt in de caravan. Hiernaast worden de wanden van de caravan ook nog eens een stuk minder stevig. Het is daarom verstandig om dit te checken. Wiebelt de vloer van de caravan of de camper wanneer je hierop loopt? Dit is ook een erg slecht teken. Waarschijnlijk is de houten bodem niet goed onderhouden en is het vocht via die weg de caravan of de camper binnengedrongen.

let goed op de vochtinwerking

Tip 3: vraag naar de historie

Vraag naar de historie van de caravan of de camper. Hoeveel vorige eigenaren zijn er geweest? Hoeveel onderhoudsbeurten zijn er geweest? Klopt de kilometerstand? Is de caravan uit het buitenland geïmporteerd en wanneer was dit? Heeft de camper ooit schade gehad? Het is belangrijk dat je alles controleert!

Tip 4: ga naar een erkende dealer!

We begrijpen dat het erg verleidelijk is om een caravan voor een prikkie op de kop te tikken. Helaas zit je zelf met de extra kosten, wanneer er toch iets mee aan de hand blijkt te zijn na de aanschaf. Daarom is het aan te raden om je gebruikte caravan aan te schaffen bij een erkende Bovag-dealer. Door hier te kopen heb je nog garantie op de aankoop ook! Dat voelt direct een stuk prettiger. Wanneer je dan toch het geld bij elkaar hebt gespaard, is het verstandiger en een stuk veiliger om een betrouwbaar exemplaar te kopen!