Het gebruik van vloerverwarming wordt steeds populairder. Het is niet alleen duurzaam, maar ook nog eens zuinig. Er bestaan echter verschillende misvattingen over de werking van dit verwarmingssysteem. In deze blog vind je meer informatie over deze mythes en laten we ook weten waarom dit niet klopt.

Verschillende soorten vloerverwarming

Voordat we je meer vertellen over de misvattingen op het gebied van vloerverwarming, is het wellicht ook handig om te weten welke verschillende soorten vloerverwarming er bestaan. In principe spreken we altijd van twee varianten, namelijk: elektrische vloerverwarming en warm water vloerverwarming.

Bij watersystemen zitten de leidingen in de dekvloer, bij droge systemen zitten de leidingen in de vloerplaten om als warmtegeleider te dienen. Wil jij na het lezen van dit blog graag warmwater of elektrisch vloerverwarming? https://www.electriccomfort.nl/ helpt je hier graag bij. Je kunt niet alleen alle onderdelen kopen om zelf aan de slag te gaan, maar ze hebben ook experts in dienst die het voor je kunnen plaatsen.

Misvatting 1 – Vloerverwarming is duurder in vergelijking met radiatoren

Dit is een opmerking die door veel mensen wordt gemaakt. Dit komt echter omdat ze voornamelijk naar de aanschaf kijken. Het klopt namelijk dat de kosten van de installatie van vloerverwarming hoger uitvallen dan die van radiatoren. Op termijn verdient de vloerverwarming zich echter terug. Het is namelijk energiezuinig en ze zijn onderhoudsvrij. Dankzij de efficiënte wijze van verwarmen vallen de kosten ook nog eens lager uit.

Misvatting 2- Huis wordt moeilijk warm

Dit brengt ons ook gelijk mij misvatting 2. Namelijk dat vloerverwarming het huis niet voldoende verwarmt. Hoewel het waar is dat vloerverwarming niet zoveel warmte produceert als een conventionele radiator, zorgt het ervoor dat het in de hele warmte comfortabel warm. Dit komt omdat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld over de gehele vloer. Door de werking wordt niet alleen de vloer, maar de hele ruimte verwarmt.

Misvatting 3 – Vloerverwarming doet er langer over om een huis op te warmen

Waar elektrische vloerverwarming bijna net zo snel verwarmt als radiatoren, is het inderdaad zo dat de hydraulische systemen (de warmwater vloerverwarming) iets langzamer opwarmen. Dit betekent echter niet dat je in de kou hoeft te zitten. Het is belangrijk om te zien hoe je het systeem zo goed mogelijk kunt afstemmen op de woning of zelfs de kamer. Dan hoeft het namelijk helemaal niet zo te zijn dat de vloerverwarming langzaam opwarmt.

Misvatting 4- Vloerverwarming is elektrische vloerverwarming

Uiteraard werkt de elektrische vloerverwarming op elektriciteit, maar het hydraulische systeem werkt op warm water en centrale verwarming. Er is ook een optie om een vloerverwarmingssysteem aan te sluiten op een warmtepomp. De warmtepomp heeft weliswaar een beetje elektriciteit nodig, maar is ook afhankelijk van duurzame energie. Omdat de vloerverwarming op een constante lage temperatuur werkt, is de keuze om een warmtepomp aan uw systeem toe te voegen een ideale keuze.

Misvatting 5 – Het is slecht voor de gezondheid

Vloerverwarming voorkomt de circulatie van stofdeeltjes die allergieën of ziekte kunnen veroorzaken. Huiseigenaren kunnen ook profiteren van de betere luchtvochtigheid en een gezondere omgeving zonder huisstofmijt en schimmel, wat vooral nuttig is voor mensen die last hebben van allergieën of luchtwegproblemen.

Meer weten over de werking en voor- en nadelen? Je leest het hier.

Vloerverwarming misvatting