Een tuin is duurzaam, denk je misschien. Nou, dat valt soms nog vies tegen. Denk maar aan tuinen die bijna volledig betegeld zijn. Of tuinen met planten die krankzinnig veel water nodig hebben. Nee, je staat er misschien niet altijd bij stil, maar de kans is groot dat ook jouw tuin duurzamer kan.
Gebruik verlichting op zonne-energie
Veel mensen willen verlichting in de tuin hebben. Enerzijds voor de sfeer, anderzijds voor de veiligheid. Je kunt stroomkabels door de tuin leggen en zo de lampen aansluiten. Maar het kan beter. Kies voor solar tuinlampen. Deze led lampen hebben een ingebouwde zonnecollector, die overdag de accu vult. Dit is genoeg voor een hele nacht licht! Je energierekening gaat er niet van omhoog en je hoeft geen lastige kabels aan te leggen.
Voorkom dat het lijkt op een dorpsplein
Een dorpsplein? Ja, we willen zeggen dat je niet de hele tuin moet gaan betegelen. Zo kan water namelijk minder goed in de grond trekken, wanneer er eens een goede bui valt. Het is namelijk nogal droog de laatste jaren. Wanneer water op de tegels blijft liggen en verdampt, heb je er niks meer aan. De grond droogt uit. Wanneer je toch graag veel loopruimte wil hebben, is grind een gunstig alternatief voor tegels.
Gebruik geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen
Kunstmest en bestrijdingsmiddelen zijn de vijanden van een duurzame tuin. Ze hebben er niks te zoeken. Maak bijvoorbeeld compost, dit is ook nog eens ideale manier om van je groenafval af te komen. Verder laat je de natuur gewoon zijn gang gaan.
Denk ook eens om de dieren
Jij wil genieten van je tuin, maar je bent niet alleen op de wereld. Veel mensen vergeten bijna dat er nog ontelbaar veel dieren leven in ons land. Die wil je het liefst de ruimte geven. Creëer een plek waar egels veilig kunnen zitten, of plaats vogelhuisjes. Veel vogelsoorten eten insecten. Juist, diezelfde insecten die jou lastigvallen als je in de tuin zit.
Kies de juiste planten
Je kunt het best planten kiezen die passen bij het type grond, zoals zand, veen of klei. Sommige planten hebben relatief veel water nodig. Zet je ze op een droge plek, dan moet je enorm veel water verspillen om ze in leven te houden. Tegelijk kies je natuurlijk geen planten die juist niet tegen water en kou kunnen, want die zijn in Nederland echt niet op hun plek.
Vang regenwater op
In dit betoog is het al vaker naar voren gekomen: waterverspilling is wel een serieus probleem in Nederland. Een uitstekende manier om hier mee om te gaan, is het plaatsen van een waterton.